Personaliseren Met Lasermachines Die Ingraveren

LaserPH: Hoe Het Begon


Eind mei jl. kwam ik sedert een zeer lange tijd in contact met een oude compaan van weleer. Er ontstond een initiatief om gezamenlijk te gaan laser ingraveren en zo gepersonaliseerde producten te gaan aanbieden. Zonder businessplan en zonder de boel kapot te denken en te beredeneren.

Er werden twee professionele lasermachines aangeschaft en een forse voorraad aluminium en houten smartphone-hoesjes besteld voor alle typen iPhone en Samsung. Daarnaast werd er ook een aardige hoeveelheid houten sleutelhangers en aluminium kofferlabels besteld.

Vervolgens leerde ik de software te bedienen op een Windows-bak en de lasermachine in te stellen, te onderhouden en te besturen. Met behulp van onder meer samples sloeg ik aan het laseren op aluminium en hout. Het is een vak apart dat je moet leren, want alles luistert nauw. Er zijn softwarematige en technische aspecten die zo fijn mogelijk moeten worden afgesteld. Het is een handvak anno nu, een ambacht.


Producten aan de man brengen

In juni jl. ontstond het idee om op de pier van Scheveningen een standplaats te huren en daar een oude brandweerwagen neer te zetten. Zo kon er aandacht getrokken worden zodat iedereen die langs zou lopen ons zou opmerken. Alleen al het verkrijgen van de oude brandweerwagen, een Opel Blitz Feuerwagen uit 1968, is een verhaal op zichzelf geworden, pfff…

In Hapert werd de brandweerwagen afgeleverd door een kleurrijk figuur. Daar hebben we uiteindelijk twee volle dagen aan moeten werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Tot werkelijk in het lichtschijnsel van autokoplampen aan toe. Ook het heen-en-weer pendelen naar de bouwmarkten vormt een hoofdstuk(je) op zich, ongelooflijk eigenlijk.

Personaliseren Met Lasermachines Die Ingraveren-Nieuws Blog MultiMediaList Mehdi Horstmanshoff 07

Daarnaast hadden we op de pier hulp nodig daar we de voorraad moesten beheren, de voorbeelden (samples) buiten in de gaten moesten houden en ter plaatse de productie moesten draaien. Tegelijkertijd moesten er bestellingen worden opgenomen, foto’s van klanten softwarematig overzetten, een verkooppraatje maken en er moest online dan wel cash betaald worden.

We begonnen daarom te werven voor personeel en zodoende schrokken we van de loonkosten in Nederland. En de incompetentie van tussenpersonen is ook opvallend. Wat een kletsmajoors zitten daar tussen. Al dan niet terecht, maar wat is het tevens onvoorstelbaar wat er bruto gevraagd wordt. De eisen die gesteld worden en die kennelijk normaal zijn, maken dat je wel heel erg gemotiveerd moet zijn en blijven om iets van de grond te tillen. Maar ja, “the hell with it”, hè.

Personaliseren Met Lasermachines Die Ingraveren-Nieuws Blog MultiMediaList Mehdi Horstmanshoff 02
Kleine kunstwerken met de laser ingegraveerd

Uiteindelijk kregen we via-via een uitstekende jongeman aan boord die leergierig bleek, zich snel de materie eigen kon maken en die paste in ons team.


Kamperen en organiseren

Er moest ook nog overnacht worden en zo mogelijk in de buurt niet te ver van de pier vandaan. In Scheveningen zelf zou het meest ideaal zijn, maar dat konden we mooi vergeten gezien schaarste en daarmee de kosten. Werkelijk buitensporig zo hoog. En als je dan keek naar wat je er voor kreeg… Nee, bedankt. 

Zo belandden we op een camping in Wassenaar. Voorafgaand kochten we alle benodigde campingspullen wat ook weer een apart verhaal opleverde, haha. Daarnaast werd het leven op een camping ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg een soort microkosmos. Douchemuntjes, honderden keren ritsen, luchtmatrassen, elektrisch pompen, internetverbindingen, gasbrandertje cadeau gekregen, koffie en bier drinken, automaten voor gevulde koeken, andere vroege en late vogels. 

Personaliseren Met Lasermachines Die Ingraveren-Nieuws Blog MultiMediaList Mehdi Horstmanshoff 03

Tussen de camping in Wassenaar en de Pier van Scheveningen zit vijf kilometer afstand. Wegens de buitensporige parkeerkosten en idiote drukte lieten we de auto uiteraard op de Wassenaarse camping staan. Niet toevallig want toeval bestaat niet, zeggen ze, viel uit alle campingbomen hars. Op onze auto.

De rit naar de pier in de ochtend was prachtig. En gezond. En de rit ’s avonds weer terug van de pier naar de camping in Wassenaar bleek ook heerlijk te zijn. Het weer heeft alleen maar meegezeten, hulde aan het klimaat en de zon!

Hoe dan ook, we huurden aanvankelijk campingfietsen en stapten zo snel als mogelijk over op eigen fietsen wegens, alweer, de kosten. In Scheveningen konden we uiteindelijk tweedehands fietsen aanschaffen. Dat werd ieder dag heen-en-weer pendelen met de benodigde ‘gear’ op een dames- en herenfiets.

Omdat we onszelf goed moesten blijven voederen togen we iedere ochtend langs Albert Heijn Duinzigt op de grens van Wassenaar en Den Haag. De focus kwam te liggen op alles met AH-bonuspunten, haha. Gewoon sturen op gezondheid en kosten, nietwaar?

Plastic mesjes en bordjes, bekers en fruit. De AH-medewerkers moeten het na verloop van de weken amusant hebben gevonden, omdat dit ritueel zich al die tijd dagelijks voltrok. In hun Albert Heijn en altijd vroeg in de ochtend.


Laser ingraveren

Personaliseren Met Lasermachines Die Ingraveren-Nieuws Blog MultiMediaList Mehdi Horstmanshoff 04
Zo doen we dat: uw huisdier prachtig weergegeven

Op de pier van Scheveningen leerden we door onze lange dagelijkse aanwezigheid zeven dagen per week, veel mensen goed kennen. Het bierpersoneel en de mede-ondernemers. Het bleek een bonte schakering aan personen waarvan er meerdere ons uitstekend hebben ondersteund.

In de oude brandweerauto hebben we ruimte moeten maken voor de lasermachines en de voorraad. Verder ontwierpen we promotie- en reclamemateriaal om de stand verder aan te kleden. Er kwam een bureau met stoelen zodat we het werk ter plaatse voor de klanten zo professioneel mogelijk konden uitvoeren.

Hoe gaat dat, van klantenkeuze naar eindproduct:

  • de klant kiest op basis van zijn/haar type smartphone een hoesje.
  • de klant kiest vervolgens een houten of aluminium hoesje.
  • bij de keuze voor aluminium kan blauw, grijs, rood of zwart gekozen worden.
  • de klant kiest uit zijn/haar eigen fotocollectie een geschikte foto.
  • de klant draagt de foto over aan ons en wij slaan het materiaal op.
  • wij rekenen af met de klant.
  • wij snijden op basis van het gekozen hoesje de maatvoering ‘uit’ de foto.
  • wij bewerken het beeldmateriaal verder en creëren een bestand dat naar de lasermachine gestuurd kan worden.
  • wij bereiden het hoesje in de lasermachine voor en geven akkoord voor de opdracht. De lasermachine start met laseren.
  • de klant kan het proces volgen en zien!
Alles is mogelijk!

En toen?

Na vier weken vonden we het genoeg en zijn we overgeschakeld naar laserph.com met online ontwerpmogelijkheden voor de klanten zelf. Het was natuurlijk een onwaarschijnlijk verhaal met veel meer facetten en details dan hierboven beschreven.

We hebben het weer meegehad en lange dagen gemaakt. Het was pezen en zakelijk blijven waardoor de focus scherp bleef.  Ook ontmoetten we veel mensen en klanten, en dan gebeuren er vaak opmerkelijke dingen!


Ook zakelijke verkoop

Bent u op zoek naar een uitbreiding van een uniforme bedrijfsuitstraling aangevuld met bedrijfsinformatie, dan kunnen we u prima van dienst zijn. Neem voor zakelijke geschenken of grotere orders contact met ons op via sales@laserph.com.

Als kado, verrassing of gewoon omdat het bestaat en kan. Als bedrijfsmiddel ter ondersteuning  van de goede naam en faam.


Geef een reactie