Een weblogboek

Bloggen

Bloggen. Wat een vreemd woord. En ook lelijk eigenlijk. Dat kom door de b-l-o. Zeg ze maar eens hardop. Nu, terplekke. Het klinkt wat primair, als een roep uit de oertijd, wel afgerond, maar toch. Het is ook zo luid(ruchtig). En dan komt ook nog de letter g erbij. Deze klinkt botboer(derig), nederlands hard. Van klank dan, hè. En dat geval bij de letter g in de keel. Zo’n gorchelende ‘sound’.

Erg?

Is dit erg? Nee, niet echt en niet voor mij. Wil ik dit veranderen? Neen, geen ambitie daartoe. En er wordt wat afgeblogd. Ja, ik ook nu, weet ik. En zeg nu eens eerlijk wie van jullie leest er nu frequent een blog van a-tot-z. Reeds langdurig sinds 200x. En dan niet van die laffe blogpostjes met wat woordjes in maximaal vijf zinnetjes gepropt. Met wat linkjes erin zodat het nog wat body krijgt. Nee, echt een doorwrochte lap tekst. Ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten, maar ik vrees dat het er heel weinig zijn.

Afkomst blog

Bloggen is van weblog. Dat dan weer deels afkomstig is van log, uit het engels. En ook logboek. Dat eigenlijk een dagboek is. Nog even doorgaan zo, en we komen uit bij een poézieboekje met versjes. Er is ook een…. vlog, een videolog. Die vind ik eigenlijk veel gaver. Als je ze zoekt, vindt je deze. Echter, tegenkomen doe je ze niet zomaar. Het lijkt ook veel meer werk te zijn. Materiaal schieten, bewerken, edit-en, geluid op orde krijgen, uploaden, rondtoeteren dat het er is. Kortom, een hoop gedoe.

Wennen aan lezers

Af en toe is het lezen van een blog hetzelfde als televisie kijken. Zelden zit er een juweel tussen. Of ben ik nu te negatief? Dat valt mijns inziens allemaal wel mee. Wat waar is, is waar, vaak dan. Lezers moeten ook wennen aan de stijl. Zo ook de blogger moet wennen aan zijn lezers. Overigens vind ik niet dat ze naar elkaar moeten luisteren. Of overleggen, en dat dan weer gaan vastleggen, als een notule. En dan daar weer over gaan bloggen. Wen maar aan elkaar, dat lijkt me veel beter.

Zogezegd hoop ik dat eventuele lezers dezes wennen aan mij. En niet omgekeerd, uh, en omgekeerd.

Geef een reactie