Haarlemmerolie en ondernemen

Het gulden vlies

In deze blog wat diepere gedachten en spinsels over bedrijf en ondernemen. Een bedrijf of onderneming zal steeds op zoek blijven naar het Gulden Vlies, het uiteindelijke symbolische einddoel. Een bedrijfsdoel is echter nooit ‘af’ want ook in het oude mythologische verhaal van Jason en de Argonauten en het Gulden Vlies, belandden ze aan het einde weer daar waar het begonnen was.

Natuurlijk draait het bedrijfsmatig om continuïteit. Het bedrijf dient voort te gaan en toegevoegde waarde te leveren. Dat is de bedrijfsconstante welke feitelijk nimmer stopt. In engere zin sleutelt u als ondernemer dan wel bedrijfseigenaar voortdurend door. Waar lekt er mogelijk geld weg? Wat kan er geoptimaliseerd worden? Wat staat er op het programma en welke doelstellingen willen we als bedrijf halen?

Anno nu zien we legio berichtgeving over groei, groeikansen en krapte op de arbeidsmarkt. Hoewel in aanleg uiteraard positief brengen ook deze begrippen hun eigen problemen met zich. Want kan er goed worden blijven gestuurd op kostenbeheersing? Kunnen bedrijfsprocessen beter gemaakt worden zonder (te) grote investeringen? Kunnen we alle punten in het bedrijfsplan 2018 naar behoren uitvoeren?

Ondernemen is…

Ja, wat is dat eigenlijk, ondernemen? Kansen zien daar waar velen het niet zien of niet willen zien? Ja, daar lijkt het op. Risico nemen daar waar anderen voor terugdeinzen? Mogelijk, maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Ergens zakelijk inspringen daar waar anderen de schouders voor ophalen? Ja, dat is zeker mogelijk.

Hier moet wel opgepast worden want bij uw goedlopende onderneming of bedrijf mogen er natuurlijk geen kinken in de kabel komen. Continuïteit van het lopende bedrijf is nagenoeg alles. Voor de onderneming en het bedrijf, voor de werknemers en collega’s en voor uzelf als initiatiefnemer. Ook vaak gehoord is ‘geluk afdwingen’, een holle frase die er meer mee te maken heeft dat vaak van het één het andere komt.

M.a.w. door initiatieven te nemen dus te ondernemen, komt uw bedrijf met nieuwe dingen in aanraking die weer kansen (zouden) kunnen opleveren. Ondernemen is dan veel meer een kwestie van doorgaan en niet opgeven, van proberen en wellicht slagen. Er is voor zover bekend geen Haarlemmerolie voorhanden, een wondermiddel of methode die alles goed maakt.

Haarlemmerolie en ondernemen-Blog Nieuws MultiMedialist Digitale Dienstverlening en Management
Photo by Paul Carmona on Unsplash

Gewoon goede basisproducten

De basisproducten van uw bedrijf moeten gewoon heel erg goed zijn. Laat u daarom niet te snel gek maken met allerlei trends en voorspellingen. Wel is en blijft het zaaks om op te blijven letten over hoe de markt waarin uw bedrijf zich beweegt, zich mogelijk zou kunnen gaan ontwikkelen. Daar kan op worden ingesprongen dus in ‘ondernomen’ worden.

Dan rijst de vraag of voor iets nieuws middelen kunnen worden vrijgemaakt of aangetrokken. Is dat verstandig en in te schatten? Kan het gefaseerd en in delen? Of moet je heel snel zijn? Om zulke vraagstukken toch naar behoren beantwoord te krijgen al is het maar deels, kan een goed netwerk een rol spelen. Ook intimi die u zakelijk door en door kent, kunnen een rol van betekenis spelen.

Daarnaast heeft u als ondernemer ook een voorgevoel dat de ene keer sterker opspeelt dan de andere keer. Laat “Schoenmaker, houd u bij uw leest!” toch ook weerklinken, want het kan ook verkeerd uitpakken. In ieder geval is niets doen, geen optie.

Laat het basisproduct gewoon uitstekend zijn, diversificatie kan altijd nog.

Gedachtenwisseling als advies

Heeft u als bedrijfseigenaar, CEO of directeur behoefte aan een gedachtenwisseling over uw bedrijf en onderneming, dan kan dat met MultiMedialist. We zijn in staat om vanuit de kern tot een conclusie te komen, maar blijven daarbij wel zakelijk en onderscheiden hoofd- van bijzaken. En we denken scherp na over wat mogelijk en niet mogelijk is.

MultiMedialist durft en kan vrijuit denken, immers ons belang ligt anders. Ook zijn we in staat om aanvankelijk vreemde en nieuwe materie snel en vakkundig eigen te maken. Uw bedrijf en onderneming kunnen daar voordeel mee doen. Bel ons daarom vrijblijvend, u bent van harte welkom.

Team MultiMedialist – contact

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie