Plannen en doelstellingen

THE MAN WITH THE PLAN

Wat er ook gebeurt en hoe de dingen ook mogen verlopen, blijf altijd plannen met doelstellingen maken. Zo leerde ik vroeger reeds en het zorgt er inderdaad voor dat je steeds initiatieven neemt. En deze worden vaak beloond op korte of lange termijn.

Bij initiatieven inzake verkoop is „Massa is kassa” belangrijk, een open deur die waar is. Of je nu paperclips in honderden miljoenen stuks verkoopt of smartphonehoesjes. En blijf in het plannen maken en verwezenlijken niet te vaak te lang overdenken en proberen te verbeteren. Verbeteringen vinden vaak gedurende het proces plaats. En nee, dat betekent niet als een ongeleid projectiel ineens onnadenkend heel hard gaan rennen.

Mehdi Horstmanshoff | Ulft, zaterdag 7 april 2018

Plannen

Dat “The Man With The Plan” komt uit een film uit de midden jaren negentig van regisseur Quentin Tarantino, namelijk Pulp Fiction. De losse verhalen vormen tezamen een coherent geheel en spelen zich af in het criminele milieu. En gaan over plannen en doelstellingen.

Wat je er zakelijk uit kunt halen is dat ook in die industrie voortdurend plannen worden gemaakt. Plannen om obstakels te lijf te gaan, om productie en logistieke problemen af te handelen en uitbreidingen te bespreken en te starten.

Ook in die tak van sport wordt gewerkt met planning en controle. Worden personeelsleden ontslagen of aangenomen, ontvangen een demotie of promotie en is er sprake van kasstromen. Gewoon een branche dus met alle ins en outs die erbij horen.

Doelstellingen

Voor de speciale klussen is er ook een figuur die The Wolf heet, die is helemaal mooi, haha. Waarom dat is? Omdat deze in een scène tegen lui die tegenstribbelen zegt “I think fast, I talk fast and I act fast”.

Kijk, daar houd ik nou van en daarom is het me ook altijd bijgebleven. Natuurlijk begrijpen we allemaal dat sommige zakelijke problemen niet altijd direct kunnen worden afgehandeld.

Een doelstelling moet steeds extreem duidelijk blijven. Alles wat de doelstelling troubleert moet weggenomen worden.

Toch werkt deze houding vaker wel dan niet. Als de doelstelling maar duidelijk blijft en niet wordt begraven onder allerlei kleine initiatieven tussendoor, kun je linea recta op het doel blijven afstevenen.

Rekening houden

Marcellus Wallace-Plannen en Doelstellingen-Nieuws Blog MultiMedialist Advies

In hoeverre moet je rekening houden met externe omstandigheden? Dat hoeft niet. Ga gewoon en trek je eigen baan. Ongeacht wat anderen of derden zeggen. Aan omstandigheden die buiten je macht liggen kun je niets doen.

Als het regent neem je een paraplu mee. Zo simpel is het in de kern. Als je in de politiek iemand wilt meekrijgen, creëer je omstandigheden waarin diegene niet nee kan zeggen. Als je een baan zoekt, klop dan daar aan waar je de meeste kans denkt te maken. Als je iemand het hof wilt maken, zul je er werk van moeten maken.

In welke mate moet je rekening houden met interne omstandigheden? Dat hangt er maar net vanaf. Opnieuw geldt dat de doelstelling feitelijk heilig is. Waar wil je wel of niet mee rekening houden? Als die gedachte uitgedacht en klaar is, kun je er naar acteren.

De ervaring leert dat als we er scherp naar kijken, je beter helemaal nergens rekening mee moet houden. Dat is uiteindelijk ook rekening houden met… het feit dat je nergens rekening mee houdt. Aanpassen aan het speelveld waarin je je beweegt, is daarbij uiteraard handig.

Er bovenop zitten

Als je wat onderneemt binnen een zakelijk plan, een ondernemening of binnen een functie en baan in een bedrijf, ga er dan gewoon vol bovenop zitten. Op jouw gedachtegoed net als de prinses op de erwt dat deed. Koester je plannen en doelstellingen en houd deze als het ware „heilig”.

Voer uit wat je je hebt voorgenomen en doe dat met verve. Trek daarbij alles wat er nodig is uit de kast, want minder kan altijd nog. Niet alles hoeft veelvuldig doordacht te worden. Daarmee kun je plannen stukpraten en blijft er niets meer over van een voorgenomen initiatief. In de Engelse taal zegt men dan “Dumb it down”.

Daar sluiten we dit mee af: wilt u praten of een nieuwe eigen baan trekken en weet u nog niet hoe dit te vereenvoudigen [Dumb it down], aarzel dan niet en leg contact.

MultiMedialist – contact

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie