Opbouw en afbouw

Opbouw

We duwen er direct maar een wijsgerige stelling in: wat bouw je eigenlijk op in een mensenleven? En, bouw je wel iets op of zit dat slechts in jouw beleving of in die van anderen? Concreter is wellicht het opbouwen van een reputatie. Eigenlijk het beeld opbouwen in de perceptie van de wereld om je heen. Online kan dat eenvoudig en snel met ronkende woorden en beelden. Allemaal voor wat het waard is. Kijk naar online profielen binnen grote netwerksites. Toch blijft de vraag bestaan of mensen alsnog de profielen naar eer en geweten invullen. Ik denk namelijk van wel, uitzonderingen daargelaten. Want een carrière verloopt toch echt niet in een steil oplopende lijn, dat bestaat niet. Het is en blijft een golfbeweging zoals met alles om ons heen, in de natuur of een conjunctuur. Woorden en zinnen zijn éénmaal gezet waar, op dat moment in het nu. En ook later want terug te lezen. Het komt dus aan op zorgvuldigheid, hoe saai dit ook moge klinken. Speelsheid hierin kan, moet zelfs! En toch ook formele schoonheid. Je moet weten hoe het moet want afwijken kan altijd nog.

Afbraak

Reputatie kan ook afgebroken worden. En wel heel snel, figuurlijk met een voorhamer. Concreet wederom met woorden en beelden. De breuken ontstaan waar je bijstaat, net als op dun ijs. Lees over de politiek, haar leden en verkiezingen en je weet het. Of over gevallen sporthelden en ter ziele gegane bedrijven. Als een dergelijke beweging is ingezet is deze vrijwel altijd definitief en de afdaling begonnen. En er rest niets anders dan aan schadebeperking te doen. Dat krijgt ook altijd iets onnozels en lijkt op slapstick.
Momentum opbouwen ergens in de golfbeweging van reputatie kan uiteraard ook. Denk aan het binnenhalen van een deal, opdracht of nieuwe baan. Dan is er sprake van een spanningsopbouw en ontlading. Een orgastisch genoegen aldus. Het is kortstondig en dat hoort ook zo.

Breken

Hoe dan ook, je kunt ook zelf de regels breken mits je de regels kent. Als je het doorhebt, ga je het toch pas zien? Zo af en toe is het breken met gebruikelijke manieren een vaak onverwacht genoegen. Ja, je mag ook breken met vroegere meningen. Maar niet met alles, dan wordt het zwalken. Daarom terug naar het begin. Een reputatie die eerst strak werd opgebouwd en vervolgens door schade en schande wordt afgebroken kan er beter uitkomen. Bouw op het door externe factoren afgebroken reputatiedeel met overtuiging iets heel nieuws. Breek dan ook definitief met dat deel van het verleden. Ik wens alles en iedereen veel succes met deze evolutie. Vrij naar de heer J. Hendrix ‘See the sky, look up’, wie je ook bent, waar je ook zit en wat je ook is overkomen.

Geef een reactie