Businessplan en Start-up

Idee en plan

In oktober 2015 ontmoette ik op een Masterclass Music Production in de Hilversumse Wisseloord Studio’s deelnemer Maarten Tamminga van Tamminga Music Productions uit Heerhugowaard. De Masterclass werd gegeven door Tom Pearce die op dat moment les gaf op de School of Audio Engineering.

Bij dit instituut volgde ik de Music Business Course. Aanvankelijk puur vanuit de liefde voor muziek en interesse, maar toch zeker ook wegens de (internationale) juridische en zakelijke aspecten die werden behandeld. Het bleek een flinke kennisinjectie op een gebied waar ik van houd.

Terug naar de ontmoeting. Met Maarten ontstond het idee om een platform te verzinnen waar mensen vinylplaten konden bestellen. Dat werd de Elpee Club. Daarbij wilden we de koppeling maken met de Maarten’s studio waar artiesten en bands hun liedjes konden opnemen.

Dat nieuwe werk kon dan telkens ge-released worden zodat we materiaal uit eigen stal online konden verkopen. Natuurlijk een prachtverhaal, maar we sloegen eerst en vooral aan het rekenen. Want hoe maak je dit een goed zakelijk en commercieel verhaal.

De productie van vinyl?

Apollo Eleven Music Blog MultiMedialist Digital Development Management

Vervolgens verdiepten we ons in de wereld van vinyl. Hoe is dat verlopen met vinyl? Waar is het ontstaan? Wat zijn de technieken en waar staat het vinyl commercieel en producttechnisch nu? Dit alles zorgde ervoor dat je kon gaan spreken van een start-up, een startend bedrijf.

In februari 2016 begon ik te schrijven aan een businessplan. Een uitgebreid model werd als uitgangspunt genomen. Door veel onderzoek kwamen we erachter dat de vraag naar vinyl begin jaren ’80 afkalfde door de komst van de CD.

De vraag daalde verder door o.m. de re-issues op die CD medio jaren ’80 en ’90. Voor de labels, publishing companies en artiesten bleken de re-issues goed eten. Zeer goed eten zelfs.

Ergens in 2005 was de vraag naar vinyl op een absoluut dieptepunt beland. Veroorzaakt uiteraard door het afkalven van de CD-verkopen door illegaal downloaden eind jaren ’90 en vervolgens rondom 2002 door de iTunes Music Store als eerste en later alle andere online Music Stores.

De intrede van het streamen rondom 2009 deed de CD- en downloadverkoop zakken en afvlakken, terwijl de vraag naar vinyl rondom 2006 heel voorzichtig begon toe te nemen.

Businessplan schrijven

Die hele ontwikkeling werd opgenomen in het businessplan. Het werd een steeds sterker verhaal want de vraag naar vinyl liep door de jaren heen zo hoog op dat de zeer verouderde wereldwijde productiecapaciteit het niet meer kon bijbenen.

Er zijn slechts drie grote faciliteiten op de wereld die met enige tientallen persen de vragersmarkt sturen. Het machinepark dateert zonder uitzondering van voor de jaren ’80. Uitstekende machines, maar zwaar verouderd als het gaat om uitstoot, capaciteit, bemensing enz.

De vraag naar vinyl dook naar beneden sedert circa 1984 om weer te stijgen sedert circa 2006

Van online naar concreet product

Totdat we op een nieuwe ontwikkeling stuitten van een hele nieuwe vinylpers! Hierdoor veranderde de Elpee Club van eenvoudig online platform naar een productiebedrijf genaamd Apollo Eleven Music. Het persen van vinyl op de nieuwste machines, geweldig! Met de hoogste kwaliteit, capaciteit en digitale aansturing.

Het businessplan evolueerde enorm, zo ook het verdienmodel en de benodigde financiële injectie. In september 2016 was het businessplan af inclusief het rekenmodel, integratie blockchain technologie, entrée en exit investeerders enz. Daar kwam de ronde om aan geld te komen.

Aan de man brengen

De investeerders platformen bleken een wassen neus te zijn. Aardige jongens en meisjes, maar het was niet allemaal serieus te nemen. Men wilde er uiteindelijk voornamelijk ’tussen gaan zitten’ om wat te verdienen. Met veel kletspraat probeerde men een stappenplan te verkopen om het businessplan aan de man te brengen bij mogelijke investeerders.

Met drie investeerders zijn we wel direct in contact gekomen. Maar er is niet geïnvesteerd geworden -jammer, maar helaas- en daarom geen start-up kunnen laten opstijgen. De business vond men toch moeilijk of begreep het niet helemaal. Ook heb ik het waarschijnlijk niet goed weten over te brengen.

Of wellicht rammelde het plan alsnog, hoewel ik dat zelf niet vind, maar het kan natuurlijk wel. In december 2016 heb ik het verhaal daaromin de kast gezet en kijk er toch op terug met een goed gevoel.

Reactie geven of nadere interesse? Reageer of leg contact.

Geef een reactie