Ora et labora met content

MET CONTENT IN DE WEER

Ja, Ora Et Labora als Latijnse uitspraak horen we vrijwel nooit meer. Bidden en werken is uit de tijd als uitspraak en begrip. Maar wat is er veranderd? Niets eigenlijk. Bidden is het vragen om voorspoed en bidden is aangeven dat je je in de religieuze zin des woords overgeeft. Overgeven waaraan, hoor ik u zeggen. Het gaat toch over content en inhoud? De almachtige kracht om klanten te trekken.

Misschien dat we ons tegenwoordig overgeven aan de waan van alledag. Aan nieuwsstromen, zogenaamde trends en mogelijk ook grillen in de maatschappij. Hoe dan ook, ook nu hopen we dagelijks dat de dingen die we doen goed zullen gaan. Zonder problemen en drempels. Dat we niet vastlopen en dat iets niet uitkomt zoals we het bedoeld hadden.

En dan nu de koppeling met content!

Unieke content optimaliseren

Het blijft natuurlijk heel wat om content te verzinnen welke mensen aanspreekt. Daar komt het voor zoekmachines optimaliseren nog eens bij. Dit kan niet iedereen en is een vak apart.

Je zult ook rekening moeten houden met de eventuele bezoekers en lezers die vervolgens je product of dienst willen afnemen of gegevens achterlaten. Ga er maar aan beginnen!

Altijd alle ideeën direct noteren

Onder de douche, in een droom of onderweg. Je kunt de ideeënmachine zelf aanzetten en er een gewoonte van maken. Zodanig zelfs dat onwaarschijnlijke plaatsen en gebeurtenissen ideeën opleveren.

Voor het vormen van ideeën voor content geldt maar één regel: noteren. Altijd en overal zonder te aarzelen. Opschrijven die handel! Inspreken kan net zo makkelijk. De uitwerking volgt later.

Alles kan inspiratie opleveren

Persoonlijk weet ik niet precies waar ideeën soms vandaan komen. Dat doet er ook eigenlijk niet toe. Alleen later wellicht als anecdote hetgeen dan ook weer een verhaal kan worden.

Andere mensen kunnen soms ideeën opleveren. In mijn geval zijn dat soms mensen die zich met de kunsten bezig houden. En vaak alledaagse niets-aan-de-hand dingen, triviale zaken.

En geen zorgen over leentjebuur spelen, want nagenoeg iedereen leent van elkaar. In de muziek, het schrijven, schilderen, regisseren en zo verder. Jatten mag, maar doe het subtiel en origineel.

Schrijf het onderwerp en de subonderdelen op

Noteer direct de bron, het onderwerp, dat waar het om gaat. Het maakt niet uit wat dat is. Al is het sexueel van aard of betreft het de liefde. En daarna direct de subonderdelen of de dingen die aan het gedachte-onderwerp hangen.

Ook kun je rekening houden met de lezers, de klanten, de leads en prospects, de opdrachtgever etc. Schrjif en publiceer je al langer, dan is er een verwachtingspatroon. Of je daar rekening mee moet houden? Wat mij betreft niet, maar dat staat geheel vrij.

Ora et labora met content-Blog Nieuws MultiMedialist Digitale Dienstverlening en Management

Vaste methoden van noteren zoals mindmaps kun je gebruiken, maar alleen als het werkt.

Het komt uiteindelijk alleen aan op het noteren zelf.

Het nut voor lezers en anderen

Content en inhoud puur voor zoekmachines opstellen kan uiteraard. Maar vraag je toch echt af waar je mee bezig bent. Je hebt er zelf niets aan en het is geen leuk werk.

Als dat het effect voor jezelf is, vraag je dan ook direct af wat dit met de lezer doet. Rekening houden met zoekmachines en vindbaarheid is prima, maar kan en mag niet allesoverheersend zijn.

Optimaliseren achteraf is wel een must. Dat maakt het efficiënt want de lezer heeft er wat aan en je hebt er zelf ook nog wat aan. Vraag jezelf ook af wat je zelf zou willen lezen of bekijken.

Mens is 1, machine is 2

Je tekst en verder inhoud zoals afbeeldingen en of video moeten relevant zijn. Daarna afstemmen op het indexeren voor zoekmachines. Links- of rechtsom, de lezer is het meest belangrijk. Content wordt door zoekmachines geïndexeerd, niet gelezen.

Search engine optimization (SEO) oftewel zoekmachine-optimalisatie leeft op onder meer sleutelwoorden. Overdadig veel keywords in teksten en inhoud leest niet lekker. Daarmee wordt de bezoeker niet blij gemaakt. Daarmee kun je je eigen doelgroepen uitdunnen, niet doen dus.

Titels, titels en titels

De hoofdlijn of de titel is vaker wel dan niet de ’trigger’. Die moet optimaal zijn. Gaat het om de prijs, verzin dan iets met het begrip prijs. Het doel is dat er wordt aangeklikt. Cijfers noemen in een titel als het stuk gaat over prijs, werkt dus echt.

Je vraagt om aandacht, zorg dan ook voor die aandacht. Ook zorgdragen dat de content wordt gedeeld is een aanrader, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd(e). Bied die gelegenheid door zodanig te schrijven dat de lezer de lust krijgt om te delen.

Content verbeteren?

Neem contact op met MultiMedialist. Wij bieden de kennis en inspiratie om te komen tot top-content. Radicale ideeën nodig in combinatie met toptechniek? Daar zijn we goed in. Wilt u het liever rustiger aan en stapsgewijze? Ook geen probleem. We stemmen alles af op uw voorkeuren.

MultiMedialist – contact

Geef een reactie