Inzet is nooit te veel

INZET KAN NOOIT TE VEEL ZIJN

Gedrevenheid en inzet zijn niet overdreven

Veel inzet wordt soms gezien als niet verstandig of nuttig. Daarmee wordt inzet in dat geval bestempeld als drammerig en zelfs infantiel. In zakelijke termen is gedrevenheid juist een plus. Iemand weet aan te houden en rechtdoor te koersen. Of verkoopdoelen te behalen die niet voor mogelijk werden geacht. Het behalen van doelstellingen is niet uitsloverig, zeker niet. Het is juist nodig om zakelijk verder te geraken.

Mehdi Horstmanshoff | 17 februari 2018

Beter overdressed dan underdressed

Stel dat u een acquisitiegesprek aan moet gaan met bedrijf X om uw diensten, producten of services aan de man te brengen. Is het een nieuwe lead of prospect dan gaan we natuurlijk smetteloos gekleed met alles tip-top in orde. [Overdressed] is dan altijd beter dan [underdressed]. We zijn extreem goed voorbereid en hebben geoefend op het luisteren en het professioneel beantwoorden van de meest voorkomende vragen.

Hoe het gesprek dan ook moge verlopen, u heeft in ieder geval alles uit de kast gehaald om zo goed mogelijk voor de dag te komen. De opvolging van de acquisitie is een ander verhaal dat een fase later aan de orde zal komen. Uw pak is het harnas dat er blinkend uit moet zien. Als dat het geval is, dan kan dit onderdeel niet fout gaan. Dat is dus een zorg minder.

Dit zijn zo van die basisregels waarvan je je soms afvraagt waarom dit dan toch zo vaak fout gaat. Gedrevenheid in het volgen van de absolute basisregels kan nooit te veel zijn.

Voorbereiden en voorbereiden

Bereid je uiteraard nooit een uur van te voren voor op een acquisitiegesprek, want iedereen weet dat dit te weinig is. Too little and too less… Een halve voorbereiding klinkt altijd door in het eindresultaat. Op tijd beginnen met voorbereiden is zo’n basisregel waarvan je je afvraagt waarom het vaak niet gebeurt.

Neem een schooljaar als voorbeeld. Leerlingen die vanaf het begin van het schooljaar regelmatig en structureel huiswerk maken, hebben veel meer kans het schooljaar ontspannen door te lopen. Voordelig is ook met een goede voorbereiding dat als er ergens een kink in de kabel komt, denk aan tijdsverlies, uitval enz., niet direct alles op spanning komt te staan.

Het gaat vaak op: geluk ligt in de voorbereiding, niet in de uitvoering. Ook zakelijk gezien!

Of neem een productpresentatie. Dezelfde basisonderdelen ten aanzien van het voorbereiden zijn hier van toepassing. Overigens is praktisch ook aan te raden de presentatie zelf te maken en zo veel mogelijk te oefenen. Voor de spiegel, op video en voor mensen. Ook deze inzet is nooit te veel en zal het eindresultaat [de presentatie en het effect] altijd ten goede komen.

Inzet is nooit te veel-MultiMedialist Mehdi Horstmanshoff

Inzet doseren

Als we de basisregels nu laten en vanuit een ander standpunt het speelveld bekijken, dan zijn er vanzelfsprekend nuances aan te wijzen. Neem het schaakspel als voorbeeld waarbij toch echt goed moet worden nagedacht over de inzet. Je kunt nog zo gedreven zijn maar zult eerst het spel moeten openen. En dat betekent openen met de lagere stukken, de pionnen en… eventueel de paarden.

Pas als het spel geopend is en de stellingen langzaam worden ingenomen kan de gedrevenheid beter op gang komen. Maar er is meer want de inzet kan gedoseerd en verdeeld worden. Daar zijn ook weer uitzonderingen in te bedenken, omdat soms een spel ineens afgemaakt kan worden. Zakelijk kan dit natuurlijk ook voorkomen en die kans moet altijd direct gegrepen worden en het spel afmaakt.

Mocht het gebeuren en het risico is te nemen, dan kan in voorkomende gevallen alles ingezet worden. Zakelijke ondernemingen zijn niet zonder risico, van de kleinste handelingen tot mega-investeringen, het hoort erbij. En juist die spanning kan enorm motiverend zijn [een chemisch en fysiek proces!]. Met inzet kan nagenoeg alles bereikt worden en sluimerende talenten tot leven gewekt worden.

Advies nodig over inzet?

Zonder in algemeenheden te blijven hangen en cliché’s uit te dragen, MultiMedialist kan uitstekend adviseren over inzet en de onderliggende gedrevenheid.

Meer pragmatisch gesproken, over de inzet van digitale middelen om zakelijke doelstellingen te behalen. Een strak georganiseerde en optimale inzet hiervan werkt omzetverhogend voor uw bedrijf.

We gaan het gesprek graag aan! Kijk voor meer informatie en inspiratie op Diensten en Nieuws.

MultiMedialist – contact

N.B. Header photo by Keenan Constance on Unsplash| Second photo by Robert Baker on Unsplash

Geef een reactie